Opzetten van een leeskring

Tips om uw eigen KBO-leesclub te beginnen


Sommige mensen hebben het idee dat een leesclub iets heel gewichtigs is. Het tegendeel is waar. Waar draait het om? Om mensen die net als u van lezen houden. Kom bij elkaar, lees allemaal hetzelfde boek en praat hierover met elkaar, al dan niet met een lekker hapje en drankje erbij. Zo simpel is het eigenlijk. Hier enkele tips om u op weg te helpen:

Tip 1: werf deelnemers voor uw leesclub
Deelnemers voor uw nieuwe leesclub werft u natuurlijk via de KBO. Hang een oproep op. Spreek mensen aan tijdens KBO-bijeenkomsten of plaats een oproep in uw lokale KBO-blad. Of stuur een speciale e-card naar mensen waarvan u het mailadres heeft (zie hieronder!). Denk vooraf wel na wat voor leesclub u wilt oprichten. Wilt u alleen vrouwelijke leden of gemengd? Streeft u naar een groep die tot diepgravende literaire analyses komt of wilt u vooral een gezellig clubje? Wees daar dan helder in bij uw oproep. In de praktijk blijkt dat leesclubs tussen de acht en twaalf leden het beste werken, maar er zijn vele kleinere en grotere clubs die het tegendeel kunnen bewijzen.


Tip 2: kies een plaats en tijd
Waar wilt u samenkomen? Bij de KBO, in het buurthuis, in de bibliotheek, bij een van de leden thuis? Daar kunt u als oprichter zelf over beslissen, maar u kunt er ook voor kiezen om eerst een kennismakingsbijeenkomst te organiseren, bij de KBO of bij u thuis, en hier dan samen over te beslissen. U kunt dan samen meteen afspreken op welke dag en tijd u bijeen wilt komen en hoe frequent: elke maand, iedere twee maanden? Bespreek ook de kosten die mogelijk gemaakt worden voor het huren van een ruimte, het kopen (of lenen via de bibliotheek) van boeken, en het eten en drinken.

Tip 3: kies een boek!
Wat gaat uw kersverse leesclub voor boek lezen? Sommige leesclubs krijgen titels en bijbehorende documentatie aangeboden, bijvoorbeeld door de Stichting Literatuurclubs Drenthe of hun bibliotheek. Wilt u zelf kiezen? Klik dan dan op de button hieronder! U vindt op die pagina allerlei links naar boeken waarvoor al kant-en-klare vragen voor leesclubs zijn opgesteld door de uitgever. Koop of leen het boek in de bibliotheek en bespreek het daarna aan de hand van die vragen.Tip 4: de gespreksleider doet niet de hapjes
Om het gesprek in goede banen te leiden, is het handig een gespreksleider aan te stellen. Dat kan iedere keer dezelfde persoon zijn, of de rol van gespreksleider kan wisselen per keer. Waak er echter voor dat de gastvrouw of –heer (als u bij iemand thuis bijeenkomt) ook gespreksleider is. Het is best lastig om het zowel de mensen die graag aan het woord zijn als de meer schuchtere leden naar de zin te maken. Dan kun je niet ook nog eens koffie zetten of hapjes ronddelen.

Tip 5: verzin iets leuks als afsluiting van het seizoen
Bezoek bijvoorbeeld met elkaar een literaire avond in de plaatselijke bibliotheek of boekhandel. Organiseer een afsluitend etentje in een passend restaurant (De Boekenkast). Ga met elkaar naar buiten en maak een literaire wandeling (voor routes klik hier!).


Meer informatie:
   Boek-delen: tijdschrift voor lezers en leeskringen.
   www.deBoekensalon.nl een plek waar mensen online samen kunnen discussiëren over boeken.
   www.boekentaal.info  boekbesprekingen, auteursportretten, leestips en achtergrondinformatie.