Tip 5

Tip 5: Beperk uw tandartskosten

Een vraag van de achterbuurvrouw zette Eef aan het denken: betalen we niet te veel en krijgen we niet te weinig voor tandzorg? Door uw verwachte kosten goed in te schatten en polisvoorwaarden na te pluizen, kunt u veel geld besparen.

"Mijn achterbuurvrouw vroeg me laatst of ze het wel goed geregeld had. Ze heeft al drie jaar een onder- en bovengebit en gaat één keer per jaar op controle. Ze is uitgebreid aanvullend verzekerd voor een bedrag van € 70,00 per maand, dus € 840,- per jaar. Of dat handig was? Tja, dat is wel héél goed verzekerd, lijkt me zo!"

Steeds meer vijftigplussers behouden (een deel van) hun eigen tanden en dat betekent meer bruggen, kronen en implantaten. Door het dragen van prothesen, medicijngebruik, tandvleesaandoeningen enzovoort wordt het met de jaren steeds belangrijker om naar de tandarts te gaan. Aan de prijs kan het niet liggen. Een periodieke tandartscontrole kost maximaal € 20,01 euro.

En na controle? U kunt samen met de tandarts behoorlijk goed inschatten hoeveel geld u ongeveer kwijt zult zijn de komende jaren. Daar past u vervolgens uw spaargeld of verzekering op aan.

1. Hoe goed is uw gebit?
Vraag aan uw tandarts welke behandelingen er de komende twee jaar te verwachten zijn. Heeft u een goed gebit of een juist een ‘rampengebit’?

2. Welke kosten kunt u ongeveer verwachten?
U kunt de tandarts vragen om een offerte van behandelingen die eraan gaan komen. Of u kunt zelf een berekening maken door de tarieven van de verschillende behandelcodes bij elkaar op te tellen. Klik op de pdf's hieronder.
- http://www.nza.nl/98174/139255/1036985/TB-CU-7103-02_Tandheelkundige_zorg.pdf
- http://www.tandarts.nl/tarieven-verzekering/rekeningen/wat_kost_een_behandeling

3. Waarvoor bent u sowieso verzekerd?
Een kunstgebit wordt voor 75% vergoed vanuit de basisverzekering. Er geldt een eigen bijdrage van 25%. De kosten voor de nodige reparaties worden voor 100% vanuit de basisverzekering vergoed, maar dit wordt wel verrekend met uw eigen risico van € 375,-. Het trekken van kiezen om de prothese te plaatsen wordt niet vergoed (kies trekken kost € 39,49).

4. Wat kost de verzekering en wat wordt er gedekt?
Kijk niet alleen naar de premie die u moet betalen, maar ook naar de vergoedingen en voorwaarden van tandartskosten. Soms sluit een zorgverzekeraar namelijk bepaalde vergoedingen uit (zoals een kroon) of krijgt u maar een deel van de kosten vergoed (bijvoorbeeld bij het maken van een röntgenfoto). Tel de kosten van de premie en de kosten die u niet vergoed krijgt bij elkaar op, en klaar is Kees!

Let op! Een zorgverzekeraar mag u weigeren voor een aanvullende (tandarts)verzekering en mag zelf de voorwaarden bepalen waarop u wordt toegelaten.

Tip: Maak gebruik van collectiviteitskorting van de Unie KBO met Zilveren Kruis Achmea.

Succes! Ik ben benieuwd naar uw ervaringen.
- Eef van Opdorp, budgetcoach