Publicaties

KBO veilig

NIEUWS   THEMA'S   STANDPUNT

    


U bevindt zich hier: KBOveilig > Ouderenmishandeling

Inleiding   Feiten    Vijf vormen    Praat erover!   Publicaties  Voorlichting  Contact


Publicatieoverzicht campagne Ouderenmishandeling

Televisiecampagne tegen ouderenmishandeling


In opdracht van staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) is in juni 2013 een televisiecampagne gestart tegen ouderenmishandeling. Het is voor het eerst dat binnen een publiekscampagne over geweld in huiselijke kring, een tv-spot over ouderenmishandeling is gemaakt.
 
Eerder zijn als onderdeel van de rijksoverheidscampagne 'Een veilig thuis, daar maak je je toch sterk voor?' spotjes over kindermishandeling en partnergeweld uitgezonden. Van Rijn: 'Ouderenmishandeling is onacceptabel. Slachtoffers zijn vaak bang om er over te praten of het te melden omdat ze meestal ook afhankelijk zijn van de daders. Die taboesfeer moeten we doorbreken. Daar wil ik met deze televisiecampagne en andere voorlichtingsactiviteiten, ook samen met de ouderenbonden, aan bijdragen. Het moet breed bekend worden wat oudermishandeling is, hoe je het kunt herkennen en hoe je actie kunt ondernemen om het te stoppen. We moeten er samen voor zorgen dat onze ouderen zich veilig voelen en veilig zijn.'
 
Voorlichtings-DVD 'Je ziet het pas als je het gelooft'
Ook is er een DVD gemaakt die 5 situaties laat zien van ouderenmishandeling. De DVD is bedoeld voor professionals en vrijwilligers die met ouderen werken. Op initiatief van het Landelijke Platform Bestrijding Ouderenmishandeling (LPBO) en met financiële ondersteuning van het ministerie van VWS en een aantal andere organisaties, is deze DVD gemaakt. Bekijk de trailer van de DVD op YouTube.
 
De nieuwe televisiecampagne en de voorlichtings-DVD zijn allebei onderdeel van het actieplan 'Ouderen in veilige handen' van de staatssecretaris http://www.vooreenveiligthuis.nl/ouderenmishandeling .

Wat is ouderenmishandeling? Ouderenmishandeling in de media

RTV Noord, januari 2013
Presentatie voorlichtingscampagne 'Ouderen in veilige handen' Uitzending van RTV Noord over een presentatie Ouderenmishandeling voor Zorgbelang in Groningen
Landelijke radiospotje over de campagne ouderenmishandeling Regiobijeenkomst ’s-Hertogenbosch,
19 november – Radio 5 – Dichtbij Nederland
Radio 5 heeft voor het programma Dichtbij Nederland, Johan Bakker, projectmanger PCOB geïnterviewd over het actieplan 'Ouderen in veilige handen'
Regiobijeenkomst Rotterdam, 13 november – Radio Vlaardingen
Radio Vlaardingen interview met Marlou Min, projectmanger namens ANBO, NOOM, PCOB, Unie KBO en het ministerie van VWS.
 
Regiobijeenkomst Akersloot, 14 november – Radio Noord Holland
Peter Maarsen op Radio Noord Holland interview met Astrid Verklei, consulent ouderenadviseur bij Steunpunt Huiselijk geweld Kennemerland.
Klik op: Peter Maarsen op Radio NH, 14 november 08.00 uur. Het interview start bij 11.20 minuten en duurt tot 15.20 minuten.
 
Regiobijeenkomst ‘s-Hertogenbosch, 19 november – Radio Omroep Brabant – Kristian Westerveld Kristian Westerveld op radio Omroep Brabant interview met Maria Spijkers, hulpverlener Steunpunt Huiselijk geweld Eindhoven en de Kempen
Klik op: Kristian Westerveld op radio Omroep Brabant, 19 november 08.14 uur.
Om het te beluisteren kan je onderin starten bij 13.45 minuten en duurt tot 17.00 minuten, want dan is het interview.
 
Regiobijeenkomst ‘s-Hertogenbosch, 19 november – TV Omroep Brabant – Brabant Nieuws
Bart Oosterveld van TV Omroep Brabant in programma Brabant Nieuws interview met Maria Spijkers, hulpverlener Steunpunt Huiselijk geweld Eindhoven en de Kempen en Marloe Min. Item is op 19 november uitgezonden in uitzending Brabant Nieuws van 18.30 uur.
 
Om het te beluisteren kan je onderin starten bij 02:20 minuten en duurt tot 04:20 minuten, want dan is de samenvatting van de regiobijeenkomst waar Maria Spijkers en Marlou Min aan het woord komen.
Interview begint op 02:20 minuten en duurt tot 04:20 minuten 
 
Regiobijeenkomst ’s-Hertogenbosch, 19 november – Radio Omroep Brabant – Onder Ons
Radio Omroep Brabant heeft voor het programma Onder Ons Maria Spijkers, hulpverlener Steunpunt Huiselijk geweld Eindhoven en de Kempen en Debby Maas, Huiselijk geweld West-Brabant geïnterviewd. Het item is op 19 november uitgezonden. De uitzending is via de website te beluisteren.
Interview begint op 01:00 minuten en duurt tot 07:08 minuten


3 Posters over ouderenmishandeling (uit te printen) - PDF 2,14 Mb
Perbericht: Unie KBO maakt ouderenmishandeling bespreekbaar - november 2012
Artikel Volkskrant - november 2012
Handreiking vrijwilligers tegen ouderenmishandeling

Nieuwsbrief 'ouderen in veilige handen', uitgegeven door de Rijksoverheid