Mantelzorger vier uur per week belast met regelkolder

Stapels formulieren in onbegrijpelijke taal, bewijs aanleveren dat je wel écht voor je naaste zorgt en organisaties die langs elkaar heen werken. Mantelzorgers die intensief voor een naaste zorgen, zijn gemiddeld 4 uur per week bezig met regeltaken. Vier op de tien mantelzorgers geeft aan dat het hen moeite kost om deze taken te doen. Dat blijkt uit de meest recente peiling van het Nationaal Mantelzorgpanel. Deze regelkolder moet stoppen, vindt MantelzorgNL.

Mensen die voor hun naaste zorgen, kosten de samenleving geen geld. Zij besparen geld. Toch is de angst voor misbruik of fraude met bijvoorbeeld zorgverlof zo groot dat dit zorgt voor strenge controle. Zo moet één op de drie mantelzorgers aantonen dat ze wel echt mantelzorger zijn om in aanmerking te komen voor zaken als de mantelzorgwaardering of zorgverlof op het werk. Vaak moeten ze een schriftelijke verklaring van een arts laten zien. En dat terwijl (huis)artsen juist eenzijdig hebben besloten deze verklaring niet meer af te geven. Dat zorgt er in meer dan de helft van de situaties voor dat mantelzorgers op zoek moeten naar een formulier dat niet bestaat.
In een kort filmpje laat MantelzorgNL precies zien wat ze bedoelen.

Frustratie en overbelasting
Esther Hendriks, bestuurder MantelzorgNL: ‘Om frustratie en overbelasting te voorkomen, moeten we de vijf miljoen mantelzorgers in dit land maximaal ondersteunen om voor hun naaste te zorgen. Want zo lang mantelzorgers het huis schoonhouden, de steunkousen aantrekken en zorgen voor een dagritme, kunnen mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Maar in de praktijk belasten we mantelzorgers juist 4 uur in de week met brieven in onbegrijpelijke taal, ingewikkelde regels en bizar veel loketten. Deze gekmakende bureaucratie moet stoppen.’

MantelzorgNL wil daarom:

  • dat zorgprofessionals communiceren in begrijpelijke taal en zelf contact opnemen met collega-organisaties, in plaats van de mantelzorger weer door te verwijzen naar het volgende loket;
  • dat beleid op elkaar wordt afgestemd, zodat de mantelzorger niet verstrikt raakt in regels en tegenstrijdige eisen;
  • laagdrempelige toegang tot hulp, met minimale bewijslast

Stop de regelkolder
Om de bureaucratie echt een halt toe te roepen start MantelzorgNL – in aanloop naar de Dag van de Mantelzorg op vrijdag 10 november – met de petitie: Maak mantelzorgers belangrijker dan regels. Stop de #regelkolder.

Alzheimer Nederland, Ieder(in), Mantelzorgelijk, Patiëntenfederatie Nederland, Per Saldo en Seniorencoalitie (ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, NOOM, SOMNL) hebben zich al aangesloten bij dit initiatief. U kunt de petitie ook tekenen op dagvandemantelzorg.nl.

Lees het volledige bericht op KBO-PCOB.nl