Houd vitamine D in het basispakket

Houd vitamine D in het basispakket

Vitamine D hoort in het basispakket thuis. Die boodschap krijgt politiek Den Haag van ons mee in een gezamenlijke brief met apothekersorganisatie KNMP, KBO-Brabant, KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting, Nierpatinten Vereniging Nederland, Osteoporose Vereniging, ReumaNederland en de Seniorencoalitie (ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM). Zij maken zich grote zorgen over de medische, maatschappelijke en financile gevolgen van uitstroom van vitamine D uit het verzekerde pakket.

In een gezamenlijke brief wijzen de partijen erop dat de uitstroom van vitamine D niet strookt met de roep om meer te investeren in preventiezorg en het verkleinen van gezondheidsverschillen tussen Nederlanders. Ook zien de patintenverenigingen, seniorenorganisaties en apothekers dusdanig negatieve gevolgen voor de therapietrouw dat de uitstroom juist kan leiden tot een stijging van zorgkosten door extra fracturen, met extra beroep op revalidatie, (wijk-)verpleging en mantelzorg. Vitamine D draagt bij aan het versterken van botten, en een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Veel Nederlanders, onder wie vrouwen vanaf 50 jaar, personen met een donkere huidskleur en bewoners van verzorgingstehuizen, worden geadviseerd om vitamine D in te nemen.

Minister Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) nam eind mei het advies van het Zorginstituut over om vitamine D uit het pakket te halen. Anderhalf miljoen Nederlanders vitamine D-tabletten kregen vorig jaar vitamine D vergoed. De Tweede Kamer debatteert vandaag met de bewindspersoon over het geneesmiddelenbeleid en het pakketbeheer. Ook vitamine D komt ter sprak

The post Houd vitamine D in het basispakket appeared first on KBO-PCOB.