Stappenteller

KBO thuis

NIEUWS   THEMA'S   STANDPUNT

          


U bevindt zich hier: KBOthuis > Thema's > Bewegen Stappenteller

Eigenlijk zegt de naam het al: een stappenteller of pedometer is een hulpmiddel om het aantal stappen te tellen dat je zet. bij het uitvoeren van uiteenlopende activiteiten (wandelen, sporten, stofzuigen, winkelen, tuinieren,...).

Het is een klein toestelletje dat op de heup wordt gedragen en het geeft op elk moment aan hoeveel stappen iemand die dag heeft gezet. Of dat nu kleine of grote stappen zijn, de stappenteller telt er telkens eentje bij. Dat gebeurt vaak door middel van een veertje dat tijdens het lopen op en neer beweegt en dus bij elke stap een tel maakt. Het is dan ook niet zo dat een stappenteller ook daadwerkelijk de afstand meet, deze moet immers worden omgerekend van het aantal stappen dat gezet is. Gelukkig doen de meeste elektronische stappentellers dat tegenwoordig automatisch.

Waarom een stappenteller

1. Het dragen van een stappenteller of pedometer is een goede manier om zicht te krijgen op uw aantal stappen per dag en geeft een concreet en betrouwbaar beeld op uw persoonlijke hoeveelheid beweging per dag.

2. Bewegen is gezond! Dat is een uitdrukking die velen kennen en ook zeer ter harte nemen. Maar hoeveel stappen is eigenlijk gezond?

  • Bij 0 - 4999 stappen heeft u een zittende leefstijl (lichamelijk inactief) wat een risicofactor voor hart- en vaatziekten is. 
  • Bij 5000 - 7499 stappen heeft u een licht actieve leefstijl, dus nog niet genoeg bewogen. Vanaf 7500 - 9900 stappen bent u matig actief en vanaf 10 000 stappen per dag heeft u een actieve gezonde leefstijl.
  • Bij 12500 stappen of meer hoeft u zich geen zorgen te maken u heeft namelijk een zeer actieve leefstijl.