Hoe kan ik verder?

KBO thuis

NIEUWS   THEMA'S   STANDPUNT

          


U bevindt zich hier: KBOthuis > Thema's > Bewegen Hoe start ik?

U wilt aan de slag om meer te gaan bewegen, maar u weet niet hoe of waar u moet beginnen?

Bewegen en sporten kan op vele manieren. Bedenk eerst voor uzelf hoe u wilt bewegen (link beweegplan). U zult namelijk merken dat meer bewegen makkelijker vol te houden is wanneer u een activiteit doet die u leuk vindt.

Welke mogelijkheden zijn er?
1. Recreatief bewegen
2. Beweegaanbod
3. Sportaanbod
 

1) Recreatief bewegen

Bewegen is ook een leuke vorm van recreëren. U kunt er dus ook op uit trekken om te bewegen. Fietsen en wandelen zijn beweegvormen die ook vaak recreatief worden beoefend.

Fietsen

Als u behoefte heeft aan nieuwe fietsroutes dan kunt u terecht bij op de internetsites van de toerfietsunie, de ANWB of op www.fietsen.123.nl. Ook in de ANWB winkels zijn fietsroute kaarten te koop. Maar u kunt ook zelf een fietsroute uitstippelen via de fietsrouteplanner of knooppuntenplanner van de fietsersbond. Deze zijn te vinden op www.fietsersbond.nl

De elektrische fiets is een fiets met trapondersteuning. Deze elektrisch ondersteunde fietsen ondersteunen u tot een snelheid van 25 kilometer daarboven zult u volledig zelf moeten trappen.
De accu bepaalt de reikwijdte van de elektrische fiets. Hoe ver u kunt komen met één volledige batterijlading is afhankelijk van de gebruikte accutechniek en de maximale accu-inhoud gemeten in Wattuur. De soort accu heeft ook invloed op de levensduur van de elektrische fiets accu, deze levensduur wordt gemeten in aantal ladingen.

 Download het fietsboekje. (PDF)

Er op uit op om te bewegen 

 
Wandelen

Voor wandeltochten kunt u bijvoorbeeld een NS-wandeltocht proberen. Deze wandelroutes zijn goed te bereiken met de trein en u start de wandeling bij het station. Op de websites van de wandelbond en van de ANWB zijn ook nog veel mooie wandeltochten te vinden.

 Download het wandelboekje. (PDF)

Wandeltochten 

 

2) Beweegaanbod

Er worden veel verschillende beweegactiviteiten voor 55-plussers aangeboden. Te denken valt aan:

 

Maar er zijn veel meer mogelijkheden. Het beweegaanbod is in elke gemeente en regio anders. Het is echter niet altijd makkelijk om te achterhalen welke activiteiten er zijn en waar deze plaatsvinden. De belangrijkste plek om informatie over het lokale beweegaanbod te krijgen is het gemeenteloket of de gemeente gids.

- Link: Hier vindt u meer informatie over het lokale beweegaanbod voor senioren?

 

3) Sportaanbod

Voor de actieve 55-plusser die wel houdt van competitie en flinke inspanning zijn er nog voldoende sporten die beoefend kunnen worden. Veel sportbonden hebben zelfs een speciaal sportaanbod voor deze doelgroep.

De Unie KBO Sportmenukaart
(informatie volgt)