Nieuws

#KBOveilig

NIEUWS   THEMA'S   STANDPUNT

          

 

KBOveilig op Twitter           Venster sluiten


U bevindt zich hier: KBOveilig > Nieuws


 


27 juni 2017


Strijd tegen financieel misbruik van senioren krijgt broodnodige impuls

KBO-PCOB-vrijwilligers willen gaan bijdragen aan het voorkomen van financieel misbruik van senioren. Samen met het ministerie van Volksgezondheid houden we bijeenkomsten.

Zo’n 200.000 Nederlanders boven de 65 jaar zijn jaarlijks slachtoffer van ouderenmishandeling. Een van die vormen is financieel misbruik. Een pijnlijk onderwerp, want vaak spelen (klein)kinderen of andere naasten hierin een rol.

 
KBO-PCOB heeft een groot netwerk van belastinginvullers en ouderenadviseurs die zich inzetten voor andere senioren. Deze geschoolde senioren komen bij mensen thuis, achter de voordeur om verschillende taken uit te voeren of eenvoudigweg om er te zíjn voor iemand en te luisteren. Door deze nabijheid krijgen zij soms verhalen te horen of inzicht in risico’s en vreemde financiële situaties.

KBO-PCOB pleit voor extra scholing van vrijwilligers, zodat de signalen van financiële uitbuiting beter worden herkend en zij weten hoe ze daarmee om moeten gaan. Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB: “We zijn blij aan te kunnen kondigen dat wij in samenwerking met het ministerie van VWS bijeenkomsten gaan organiseren voor vrijwilligers waarbij ze aan de hand van praktijksituaties meer zicht krijgen op signalen van misbruik en op gepast handelen. Wij hopen en verwachten dat veel vrijwilligers hiermee de juiste instrumenten in handen krijgen om meer leed te kunnen voorkomen.”

 • Lees hier over verschillende vormen van ouderenmishandeling en financiële uitbuiting. 
 • Lees hier de tips van budgetcoach Eef van Opdorp om financiële uitbuiting te voorkomen.


13 juni 2017


Kom 30 juni naar VeiligVitaal in Den Haag

Op vrijdag 30 juni 2017 organiseren KBO-PCOB en partners VeiligVitaal in het World Forum in Den Haag. VeiligVitaal is een informatief evenement rond veiligheid en vitaliteit van 55-plussers. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Het evenement is bedoeld voor alle 55-plus inwoners van Den Haag en omstreken. Bezoekers kunnen deelnemen aan workshops, zoals het omgaan met babbeltrucs en tips voor veilig internetbankieren. U krijgt verder tips hoe u stevig in uw schoenen kunt staan en hoe om te gaan met een vlam in de pan en het beveiligen van uw smartphone.

Wethouder Karsten Klein opent het evenement dat wordt gepresenteerd door Diana Matroos, bekend van RTL en BNR Nieuwsradio.

Tijdens VeiligVitaal krijgt u allerlei handige tips en ‘gadgets’, zoals een rookmelder. Deze gadgets zijn te verkrijgen op de informatiemarkt met de speciale stempelkaart. Het evenement wordt afgesloten met een bijzondere entertainment-act.
Deelname aan de dag is inclusief gezonde lunch en drankjes. 


 

9 mei 2017


Veel vijftigplussers slachtoffer fietsongeluk

Vorig jaar overleden 152 senioren na een fietsongeluk. In totaal vielen er 189 fietsdoden. Dat blijkt uit cijfers van het CBS over verkeersveiligheid. KBO-PCOB geeft al langer aan dat gemeenten kritischer moeten kijken naar de fietsveiligheid in hun stad of dorp. “De infrastructuur kan veel veiliger voor fietsers en voetgangers”, zegt Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB.

Paaltjes op fietspaden, veel kruispunten en zwaar verkeer in stads- en dorpskernen zorgen ervoor dat de fietsveiligheid in gemeenten niet optimaal is. Juist nu er gemeenteraadsverkiezingen zijn, wijzen we gemeenten op deze knelpunten en hindernissen. Afdelingen kunnen dit ook doen bij hun eigen gemeente.

Een ander onderschat probleem is het risico van vallen bij het op- en afstappen van de fiets. Manon Vanderkaa: “Vallen blijft een sluipmoordenaar onder senioren. Wij horen verhalen van mensen die door een val van de fiets een heup breken en daarna zelfs afhankelijk worden van zorg.”

Eenzaamheid
KBO-PCOB vindt het van groot belang dat iedereen zo lang mogelijk deel blijft nemen aan het verkeer, ook op de fiets. Zodra mensen zich niet meer bewegen, neemt de kans op eenzaamheid toe. “Een sociaal isolement door verminderde mobiliteit moeten we proberen te voorkomen”, aldus Manon Vanderkaa. “Wij adviseren iedereen daarom om te blijven fietsen en wandelen. Maar ook om je bewust te zijn van eventuele beperkingen. Schaf bijvoorbeeld een fiets aan waarbij het op- en afstappen gemakkelijk gaat.”

Valvrije fiets
KBO-PCOB juicht de ontwikkeling van een valvrije fiets toe. We roepen de industrie op om vaart te maken met de ontwikkeling van de fiets van de toekomst. TNO presenteerde vorig jaar een prototype van de intelligente fiets, die waarschuwt voor gevaarlijke situaties door trillingen in het handvat of zadel. Ook is er een camera ingesteld, waardoor de fietser weet wat er achter hem plaatsvindt. Omdat deze techniek in ontwikkeling is, kunnen fietsers hier nu nog geen gebruik van maken. Maar een eenvoudige oplossing voor mensen die niet meer zo gemakkelijk over hun schouder kunnen kijken, is een achteruitkijkspiegel op het stuur plaatsen.

Dus blijf bewegen, wees u bewust van risico’s en beperkingen en gebruik de techniek en hulpmiddelen in uw voordeel!


25 april 2017


Babbeltruc begint eerder dan gedacht

Een 91-jarige vrouw uit Heemskerk werd 12 april slachtoffer van een babbeltruc. Een onbekende vrouw stelde zichzelf voor als ‘de nieuwe buurvrouw’. Het slachtoffer liet de vrouw binnen om kennis te maken, en na afloop bleken spullen weg te zijn. KBO-PCOB waarschuwt al jaren voor dergelijke babbeltrucs.

De babbeltruc vindt niet alleen plaats aan de deur, maar ook op straat. In samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) en Koninklijke Horeca Nederland maakte KBO-PCOB recent een 360 gradenfilmpje dat laat zien dat de babbeltruc eerder begint dan je denkt.

Klik hier om meer te weten te komen over de babbeltruc en hoe KBO-PCOB zich inzet om meer slachtoffers te voorkomen.
Bekijk hier de video van KBO-PCOB over het herkennen van een babbeltruc.


14 februari 2017


Veiligheid vergroten: brochure en training

Wie in Nederland woont moet zich daar veilig voelen, overal en altijd. Dat vindt KBO-PCOB.
Wij vernieuwen daarom steeds onze veiligheidsactiviteiten. Zoals een brochure rond buurt en wijk en een veiligheidstraining voor ouderenadviseurs.

In onze nieuwe brochure geven wij u informatie over allerlei manieren om u te organiseren in uw buurt of wijk. Denk aan burgernet, NL-Alert, social media, whatsapp, het buurtpreventieteam en nog veel meer. Ook krijgt u tips hoe u inbraak of een babbeltruc voorkomt. 

 • Bekijk hier de brochure

Training specialisatie veiligheidsadviseur
Op 9 maart is er een training voor ouderenadviseurs die al opgeleid zijn om de specialisatie tot veiligheidsadviseur te volgen. Interesse? Het is belangrijk dat u bekend bent met veiligheidspreventie en u in uw hele provincie wil inzetten.
Aanmelding kan via uw provinciale bond of via info@kbo-pcob.nl. De training is van 10.30 tot 15.00 uur. De locatie wordt bepaald naar aanleiding van de aanmeldingen. Er kunnen maximaal 12 mensen deelnemen.


10 januari 2017


Veilig wonen met een sleutelkluisje


Veilig wonen is voor iedereen belangrijk. Maar soms is het nodig de sleutel letterlijk en figuurlijk uit handen te geven, bijvoorbeeld aan de thuiszorg. Hiervoor komt soms een sleutelkluisje aan de buitenkant van het huis, waarin de huissleutels met een code beveiligd zijn. Maar is dat wel veilig?


De angst van mensen is vaak dat inbrekers toch toegang weten te krijgen tot de inhoud van de sleutelkluis. Een getest en goedgekeurd sleutelkluisje heeft het SKG logo en 2 sterren of 3 sterren. Een tweesterrenkluis is in staat om een inbreker drie minuten te weerstaan, een driesterrenkluis haalt zelfs de vijf minuten. Deze geteste en gecertificeerde kluisjes staan op de productenlijst van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Code veranderen
Belangrijk is dat u (of uw zorgverlener) regelmatig de code van de kluis verandert. Codes worden anders publiek geheim en uw sleutel ligt dan bij wijze van spreken op straat. Zorg dat u de code minimaal één keer per drie maanden wijzigt.

Montage
Installeer het kluisje volgens de montagehandleiding. Zo weet u zeker dat een inbreker het kluisje niet zomaar van de muur kan halen of openbreekt. De meeste inbrekers staken hun pogingen als het langer dan een paar minuten duurt. U kunt ook uw woningcorporatie of zorgverzekeraar vragen om de montage van de kluis voor u te regelen.


13 december 2016


Veilig de feestdagen in!

Gemoedelijk rondom de open haard, met kaarsen aan en de kerstboom vol lichtjes. De feestmaand december is een tijd om het huis extra gezellig aan te kleden.

Maar wees u bewust van de risico’s die u loopt met betrekking tot brandgevaar.

 


De KBO geeft u enkele tips om veilig door de feestdagen te komen:

 • Een knisperend vuur in de open haard is prettig, maar zorg er voor dat de schoorsteen geveegd is zodat er geen schoorsteenbrand kan ontstaan. 
 • Zet brandende kaarsen in een stevige houder op een vlakke ondergrond
 • Zorg voor een goed verlengsnoer dat geen barsten heeft en lang genoeg is. 
 • Zet de kerstboom op een plek waar hij niet in de weg staat in het geval u moet vluchten voor brand; houd dus een vluchtroute vrij
 • Kerststukjes met kaarsen erin zijn mooi, maar let er wel op dat ze niet te ver opbranden. 
 • Bij het fonduen kan de vlam in de pan slaan, blus dit niet met water, maar houd een deksel en/of branddeken in de buurt zodat u het vuur veilig kunt doven. 
 • Hou de kerstboom nat; koop een boom met kluit en bevochtig deze regelmatig. Zo worden de naalden niet te droog.

22 november 2016


Zorgen over ouderen op spoedeisende hulp door alcoholgebruik

Meer dan de helft van de artsen op de spoedeisende hulp maakt zich zorgen om het grote aantal ouderen dat onder invloed van alcohol op de eerste hulp binnenkomt. In veel gevallen heeft het alcoholgebruik geleid tot vallen met botbreuken als gevolg. Dit blijkt uit onderzoek van Omroep MAX. De KBO-PCOB herkent dit probleem.

Medicatie en gezelligheid
Een derde van de artsen op de spoedeisende hulp ziet ook dat het drinken van alcohol van invloed is op het medicijngebruik van ouderen. Dit kan tot vervelende gezondheidsproblemen leiden. Uit recent onderzoek bleek ook dat steeds meer ouderen komen te overlijden ten gevolge van een val. Onder invloed van alcohol is een val nog sneller gemaakt.

Eeuwig weekend
Veel gepensioneerden moeten wennen aan een leven van vrijheid, zonder de houvast van werk, en met verandering van sociale status en van gezondheid. Het eeuwige weekend is aangebroken en kan ervoor zorgen dat men van een gezelligheidsdrinker ongemerkt in een probleemdrinker verandert. 

 • De KBO-PCOB maakte hier eerder in samenwerking met Omroep Brabant de tv-serie ‘Het Eeuwige Weekend’ over. Klik hier om deze te bekijken.


8 november 2016


“Kleedjes weg, snoeren weg!” Ook in 2017 valpreventie KBO

Ruim drieduizend 65-plussers overleden in 2015 als gevolg van een val, blijkt uit CBS-cijfers. De KBO noemt vallen al jaren ‘de grootste sluipmoordenaar onder ouderen’.
In 2017 werken we opnieuw samen met de overheid om de veiligheid van ouderen thuis te vergroten.

De afgelopen jaren hebben onze veiligheidsadviseurs al veel ouderen kunnen bereiken en helpen om hun leefomgeving veiliger te maken. Uiteraard blijven we dit de komende jaren doen; veiligheid blijft een speerpunt voor de KBO.

Tips om uw omgeving veiliger te maken
De oorzaken van een val in huis zijn vaak heel alledaags. Het risico om in huis te vallen kan met een aantal kleine ingrepen worden voorkomen. Onze veiligheidsadviseurs geven informatie op maat om uw omgeving veiliger te maken. Hier alvast een paar algemene tips:

- Haal losliggende kleedjes weg.
- Verberg snoeren.
- Verlaag de drempels in uw huis.
- Laat via de intercom weten dat u eraan komt, zodat u zich niet hoeft te haasten.
- Haal een aantal meubels weg om overzichtelijke looproutes te krijgen.
- Kies voor meubilair en sanitair met een hoge zit.
- Ga niet rennen als uw telefoon gaat. Zorg voor een mobiel, of een telefoon op iedere verdieping.
- Ga nooit op een stoel of kruk staan. Gebruik een goede huishoudtrap als u iets moet pakken.
- Haal alle losse dingen op de trap weg.

 • Klik hier voor veel meer nieuws en informatie over veiligheid.

25 oktober 2016


Ouderen doorzien cybercrime sneller

Misleidende mails, telefoongesprekken… 55-plussers zijn er veel minder bevattelijk voor dan jongeren, zo blijkt uit wereldwijd onderzoek door Microsoft. Toch is het altijd goed om alert te blijven, met de tips van de KBO.

Wijsheid komt met de jaren, zo blijkt. Zelfs waar het de snelle digitale wereld betreft. Onderzoek van Microsoft wereldwijd toont aan dat 50% van de mensen tussen de 18 en 34 jaar wel eens trapt in trucs van internetfraudeurs. Bij mensen tussen de 36 en 54 jaar is dat 34%. Maar bij 55-plussers slechts 17%!

Het gaat hierbij om het reageren op misleidende pop-ups of e-mails, het downloaden van ‘malafide’ software of gebeld worden door oplichters en nep-dienstverleners (supportdesks). Microsoft deed dit onderzoek in elf verschillende landen. "De resultaten zijn nogal verrassend, omdat oplichters zich vaak richten op oudere mensen," concludeert het bedrijf.

Bij de KBO zijn we niet verrast dat ouderen verstandig zijn en ook niet dat criminelen vaak ouderen op het oog hebben. Al sinds jaar en dag geven we tips om u maximaal weerbaar te maken tegen internetcriminaliteit en babbeltrucs om u geld of informatie afhandig te maken (zoals uw digitale identiteit of uw bankrekening). 

 • Trap nooit in de trucs van internetcriminelen! Lees hier en hier onze tips nog eens door. 
 • Lees hier meer (in het Engels) over het onderzoek door Courtney Gregoire van Microsoft

Dit stuk is gebaseerd op een artikel door Donovan Kerssenberg voor Webwereld


11 oktober 2016


KBO lanceert speciale film over veiligheid en senioren

Tijdens een veiligheidsconferentie op 8 oktober lanceerden directeur Manon Vanderkaa (KBO-PCOB) en minister van Veiligheid Ard van der Steur een film over de gevaren van een babbeltruc.

Centraal in de film staat een oudere dame die boodschappen doet en slachtoffer wordt van een babbeltruc. De opnamen zijn gemaakt in een hoek van 360 graden. Hierdoor is de gehele omgeving. Met een speciale 360°-bril kunt u zelf bepalen welke hoeken u bekijkt in de film. 

 • De film is te bekijken op onze website, klik hier.

Krijg gratis een 360°-bril bij het delen van uw verhaal over de babbeltruc

KBO is op zoek naar uw verhaal. Heeft u een babbeltruc mee gemaakt? Mail dan uw verhaal in drie zinnen naar uniekbo@uniekbo.nl en ontvang GRATIS een 360°-bril om het filmpje optimaal te zien.
Met deze speciale kartonnen 360°-bril kunt u dankzij de speciale opnametechnieken, als u van links naar rechts beweegt of van boven naar beneden, verschillende delen van de ruimte zien en zelf bepalen welke hoeken u bekijkt.


27 september 2016


Deel uw verhaal over de babbeltruc

De babbeltruc begint vaak eerder dan u denkt. Op 8 oktober lanceert de KBO een film over de gevaren van deze oplichting, samen met het ministerie van Veiligheid, het CCV, Horeca Nederland en detailhandel.

De film laat ziet hoe een oplichter al pratend iemands portemonnee en pincode ontvreemdt. Daarna ziet u wat u kunt doen om dit te voorkomen.

 

Nu zoeken we nog ervaringen. Hebt u een babbeltruc mee gemaakt? Wilt u dan uw verhaal (liefst in drie zinnen) mailen naar Jozette Aldenhoven: jaldenhoven@uniekbo.nl

Voor nu alvast enkele tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van de babbeltruc.
(1) Kijk goed om u heen (2) Scherm uw pincode af (3) Berg waardevolle spullen op.
Vertrouwt u een situatie niet, maak dan contact met omstanders. Bij oplichting of dreiging: bel 112. 


13 september 2016


Brandweer stelt ouderen en brandveiligheid centraal

Brandveiligheid en vergrijzing staan centraal bij Brandweer Nederland. Op 15 september is het Brandveilig Leven Innovatie Event in Bussum. De brandweer streeft naar minder branden, minder slachtoffers en minder schade. Ouderen en brandveiligheid krijgen bijzondere aandacht. En dat is nodig ook.

Hoe om te gaan met brand? Dat hangt er maar net vanaf. Staat de hele keuken in lichterlaaie, dan is het zaak om zo snel mogelijk het huis te verlaten (binnen 3 minuten!). Bij een klein brandje op het tafelkleed is afdekken en blussen een betere oplossing. Dit klinkt misschien als ‘nogal logisch’, maar bij brandpreventie komt het aan op juist handelen en snelheid.

Op 13 september demonstreren bedrijven innovaties op het gebied van brandveiligheid in de woonomgeving. In de ochtend nemen sprekers de bezoekers mee in de problematiek, ontwikkelingen, uitdagingen en oplossingsrichtingen voor een brandveilig leven. In het bijzonder voor ouderen in hun thuissituatie, omdat die extra voorlichting en bescherming verdienen.

De KBO is aanwezig op de beurs om van de laatste ontwikkelingen op de hoogte te blijven. Interessante ontwikkelingen en innovaties houdt de KBO scherp in de gaten. We stellen u uiteraard op de hoogte van relevante ontwikkelingen!  


30 augustus 2016


Veilig en goedkoop pinnen op vakantie

Reist u binnenkort buiten het Eurogebied? Dan is de gang naar het wisselkantoor een dure en onverstandige aangelegenheid. De KBO geeft u tips voor veilig en betaalbaar geldgebruik.

De beste wisselkoers ontvangt u direct bij de buitenlandse pinautomaat door tijdens het pinnen te kiezen voor ‘withdrawal without conversion’ (opnemen zonder omrekenen).

Zo krijgt u de gunstige lokale wisselkoers in plaats van de veel ongunstigere omrekenkoers bij een wisselkantoor of een buitenlandse partij. U betaalt met andere woorden het lokale tarief.

Kies op vakantie voor veiligheid. Pin dan niet te veel. Verdeel het gepinde bedrag ook over verschillende tassen en broekzakken. Doet een pinautomaat het niet, vraag dan bij die bank naar een Maestro- of Cirrus-betaalmachine. Dan kunt u voor enkele euro’s per transactie, gerekend door uw eigen bank, vreemde valuta opnemen tegen een gunstig tarief. In het Eurogebied is pinnen overigens sowieso gratis. Bel voor vertrek nog wel even met de bank om uw passen te activeren voor opnamen in het (verre) buitenland. Dit kunt u via internet regelen, of fysiek bij uw bankkantoor.


9 augustus 2016


Paspoort wel of niet afgeven bij een camping of hotel?

Moet u nou wel of niet uw paspoort of ID-kaart afgeven en laten kopiëren op een vakantiebestemming? Veel mensen zijn niet bekend met de regels en wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn. De KBO geeft u enkele nuttige tips.

Bij een hotel of op de camping aangekomen vindt u het waarschijnlijk normaal dat u om een identificatie wordt gevraagd. Vaak geeft u uw paspoort of ID-kaart af zodat er een kopie van gemaakt kan worden. Uw gegevens worden daarna door de ondernemer -meestal verplicht- doorgegeven aan de plaatselijke autoriteiten zodat zij toeristenbelasting kunnen afdragen.

Maar bij het afgeven en het maken van een kopie vergroot u de kans op identiteitsfraude. Om dit te voorkomen is de belangrijkste tip om uw burgerservicenummer (BSN nummer) af te schermen. Wilt u helemaal niet uw paspoort of ID-kaart afgeven of laten kopiëren? Dan zijn hier enkele nuttige tips.

Consumentenorganisatie ANWB en het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben een briefje opgesteld dat u kunt tonen als de ondernemer afgifte van uw identiteitsbewijs vraagt. Download het briefje in de talen Duits Engels Frans Italiaans Nederlands Spaans of Turks.

Als u uw identiteitsbewijs liever niet afgeeft, bespreek dit dan vooraf bij de boeking. Het kan zijn dat men akkoord gaat met een andere optie. Als dit niet het geval is, zijn er helaas geen alternatieven. Of u gaat akkoord of u kiest een andere camping of hotel.

Een fijne vakantie!
 
Download de reminder met tips die u gemakkelijk mee op vakantie neemt.


12 juli 2016


Blijf de hitte de baas!

De zomer is eindelijk van start gegaan! De eerste warme dagen
van de zomer liggen achter ons. Om u goed te wapenen tegen
de zomerhitte geeft de Unie KBO u een aantal praktische tips.

Wat kunt u doen als het binnenkort erg warm wordt?

 

 

 

Zomertips

 • Drink voldoende, ook als u geen dorst heeft.
 • Vermijd alcohol. 
 • Vermijd inspanning: vooral tijdens de warmste uren van de dag (11 tot 3 uur) 
 • Blijf uit de hitte. Blijf binnen tijdens de warmste uren van de dag (11 tot 3 uur) of in ieder geval in de schaduw. 
 • Draag een hoed, zonnebril en lichte kleding. 
 • Zorg voor koelte. Leg af en toe een koele handdoek in uw nek, neem een koele douche of bad. 
 • Laat de zonwering zakken of doe de gordijnen dicht van de kamers die veel zon krijgen. 
 • Doe de ramen dicht als het buiten warmer is dan binnen (overdag) en zet ze open als het buiten koeler is
  (’s nachts en vroeg in de morgen). 
 • Draag bij voorkeur katoenen kleding. Kunststof kleding neemt nauwelijks vocht op en veroorzaakt vaak een benauwd gevoel. 

 

 • Niet alleen mensen, ook huisdieren kunnen last hebben van de hitte.
  Op de website van het RTL Nieuws leest u hoe u uw huisdier kunt beschermen tegen de warmte. 
 • Voor praktische vragen of hulp kunt u contact opnemen met de GGD in uw regio. 
 • Op de website van het RIVM kunt u veel informatie vinden, zowel tips als achtergronden.


28 juni 2016


Brandveiligheid, ook voor 65-plussers!

Bij brand is meer dan de helft van de slachtoffers 65 jaar of ouder. Veel 65-plussers hebben geen kans om zichzelf in veiligheid te brengen bij een brand. Dit blijkt uit onderzoek van de Brandweeracademie naar branden in seniorencomplexen. De KBO pleit voor aanpassing van de bouwregelgeving.

De overheid verwacht dat iedereen bij een brand 30 meter door rook kan lopen, de voordeur kan openen en snel de brandtrap af kan gaan. Voor mensen die fit en vitaal zijn is dat al moeilijk genoeg, laat staan als je hulpbehoevend bent. De huidige bouwregelgeving gaat er ten onrechte vanuit dat alle bewoners zelfredzaam zijn.

Aanpassen veiligheidseisen
De Brandweeracademie en de KBO willen aanscherping van de brandveiligheidseisen voor seniorenwoningen. Manon Vanderkaa, directeur Unie KBO: “Hanteer dezelfde eisen als voor ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Gebruik brandwerende materialen en een sprinklerinstallatie. Maar stel ook strenge eisen aan de kwaliteit van rookmelders. Ook mensen met een fysieke beperking moeten op tijd kunnen ontsnappen!”

Binnenkort overlegt de KBO, samen met andere belangenbehartigersorganisaties, met het Ministerie van Binnenlandse Zaken over het verbeteren van de veiligheidssituatie van ouderen. Wij houden u natuurlijk op de hoogte.

Meer informatie


14 juni 2016


KBO wil meer aandacht voor financieel misbruik ouderen

15 juni is internationale dag tegen ouderenmishandeling.
De KBO wil meer aandacht voor financieel misbruik. Vooral alleenstaande 80-plussers met beperkingen zijn kwetsbaar. Hun weerbaarheid kunnen we samen vergroten. Onder meer door vrijwilligers te trainen in het herkennen van signalen die op financiële uitbuiting wijzen.

De KBO heeft een groot netwerk van belastinginvullers en ouderenadviseurs die zich inzetten voor andere senioren. Deze senioren komen bij mensen thuis, achter de voordeur om verschillende taken uit te voeren of eenvoudigweg om er te zíjn voor iemand en te luisteren. Door deze nabijheid krijgen zij soms verhalen te horen of inzicht in risico’s of vreemde financiële situaties. Signalen die kunnen wijzen op financiële uitbuiting zijn bijvoorbeeld geldgebrek, veel brieven van incassobureaus, betalingsachterstanden, onverklaarbare geldopnames of kosten.

Manon Vanderkaa, directeur KBO: “Wij pleiten voor extra scholing van vrijwilligers zodat zij de signalen van financiële uitbuiting bij ouderen beter kunnen herkennen. Geef de vrijwilligers de juiste tools in handen, zodat we samen meer leed kunnen voorkomen!”

Lees hier meer over verschillende vormen van ouderenmishandeling en financiële uitbuiting.

• Lees de tips van budgetcoach Eef van Opdorp om zelf financiële uitbuiting te voorkomen.


31 mei 2016


Succesvolle bijeenkomsten Senioren Veilig

Meer dan 400 senioren namen deel aan de grote landelijke veiligheidsbijeenkomsten. Minister Ard van der Steur vertelt er onder de indruk te zijn van de KBO-activiteiten rond veiligheid. Op 2 juni is de laatste bijeenkomst, met de Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans. Komt u ook?

De KBO organiseert deze bijeenkomsten met het Ministerie van Veiligheid en Justitie, vier grote banken (ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS bank) en Samsung.

Deelnemers krijgen veel tips over het vergroten van de eigen veiligheid. Van het voorkomen van inbraak tot het voorkomen van cybercrime.

Op 26 mei was Minister Van der Steur aanwezig. Hij benadrukte hoe belangrijk het is dat ouderenbonden, overheid én bedrijven de handen ineen slaan voor de veiligheid van senioren. Manon Vanderkaa voegde daaraan toe: “Een veilig gevoel is een groot goed. Voor iedereen en zeker ook voor senioren die zich soms kwetsbaar voelen. Onze goed geschoolde voorlichters wijzen andere senioren op maatregelen die zij zélf kunnen nemen om veilig en prettig te wonen. Mooi hoe het ministerie, de banken en Samsung hier ook gezamenlijk hun bijdrage aan leveren”.

Laatste bijeenkomst op 2 juni
Er is nog een bijeenkomst op 2 juni met de Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans in Nieuwerkerk a/d IJssel. U kunt zich hier opgeven. Welkom!


10 mei 2016


Veiligheid wint het van privacy

Senioren willen best wat privacy inleveren voor veiligheid.
Dit blijkt uit het derde KBO-Veiligheidsonderzoek waaraan 900 KBO-leden deelnamen. Overdag voelen ouderen zich behoorlijk veilig (cijfer 8,1), ’s avonds daalt hun gevoel voor veiligheid. En technologie helpt ons. De populariteit van Whatsapp, camera’s en alarmsystemen is behoorlijk groot onder de KBO-leden.

“Ouderen leveren graag een stukje van hun privacy in als zij daardoor langer veilig zelfstandig thuis kunnen wonen”, concludeert Manon Vanderkaa, directeur Unie KBO. Vier op de tien ouderen maken gebruik van technologie om hun veiligheid te vergroten. Denk aan een camera bij de voordeur, een alarmsysteem of buitenverlichting met een bewegingsmelder. Eveneens vier op de tien ouderen doet mee aan de Whatsapp-buurtgroep.

Senioren geven een 8,1 als rapportcijfer om hun gevoel van veiligheid te kwantificeren. Dat cijfer daalt naar een 7,4 als ze ’s avonds in het donker naar buiten moeten. Toch voelen zelfs overdag bijna zeven van de tien ouderen zich weleens onveilig als ze de deur uitgaan. Dat komt door hangjongeren, als het heel stil is op straat of het gevoel dat er zomaar ineens iets kan gebeuren.

Doe mee!
U kunt zelf veel doen om uw veiligheid te vergroten. De KBO heeft eigen veiligheidsadviseurs en organiseert bijeenkomsten. Wilt u veilig leren internetbankieren, veilig omgaan met uw smartphone, én inbraak en de babbeltruc voorkomen? Kom dan naar één van de vier grote bijeenkomsten over veiligheid met medewerking van banken, een telecomaanbieder en het ministerie van Veiligheid. Komt u ook? Kijk hier voor meer informatie. 


26 april 2016


Waak voor spooktelefoontjes!

Fraude gebeurt ook via de telefoon. Trap hier niet in, want dat kost u honderden euro’s! Let u vooral op bij onherkenbare en buitenlandse nummers.

Hoe werkt het? Criminelen bellen u vanuit het buitenland met een betaalnummer. In Nederland herken je een betaalde lijn aan het 0900-nummer. Buitenlandse betaalnummers kunt u meestal niet herkennen. De criminelen laten de telefoon één keer overgaan en wachten tot u reageert…

Wanneer u terugbelt krijgt u uiterst vriendelijke mensen aan de lijn die u zo lang mogelijk proberen ‘vast’ te houden. Zonder dat u het weet belt u via een duur internationaal servicenummer. Dit levert de criminelen geld op.

Hoe te voorkomen
De oplossing is eenvoudig. Krijgt u een telefoontje vanuit het buitenland en herkent u het nummer niet? Beantwoord dan het telefoontje niet en bel ook niet terug. Neemt u per ongeluk toch op, zorgt u er dan voor dat u de verbinding zelf snel verbreekt.
Meer informatie over verschillende vormen van telefoonfraude vindt u hier.

De KBO is actief tegen criminaliteit. Hebt u zich al aangemeld voor één van de vier landelijke bijeenkomsten over voorlichting? Vertegenwoordigers van Samsung zijn ook aanwezig en kunnen u alles vertellen over veilig bellen (óók wanneer u een mobiele telefoon van een ander merk heeft!).
De bijeenkomsten zijn gratis én informatief! Kijk hier voor meer informatie en om u aan te melden.
Welkom!


12 april 2016


Cybercriminaliteit: lucratief voor criminelen

Nederlandse bedrijven lopen 10 miljard euro mis door cybercriminaliteit. Ook u als consument loopt risico op diefstal of bedrog. Wij willen u niet bang maken, maar wel attenderen hoe u zorgvuldig manoeuvreert op de digitale snelweg. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Om u optimaal te beschermen neemt u de volgende maatregelen:

 • Wees alert op mails die naar uw gegevens vragen. Dit zal een bank nooit doen. 
 • Controleer of u in een veilige betaalomgeving zit: 
  - Kijk naar het webadres. Begint het met https://? Dan kan het duiden op een veilige omgeving.
  http:// (zonder de ‘s’) dus niet!
  -Er loopt een groene balk mee in de adresbalk. Wacht tot deze helemaal is ‘volgelopen’, want daarmee start er een beveiligingsprogramma van de bank of andere instantie. Typ zonder de groene balk geen gegevens in! 
  - Staat er een slotje in de adresbalk? Dat is ook een teken van een veilige omgeving. 
 • Zorg dat de beveiliging op uw computer actueel is. 
 • Zorg dat de automatische update aanstaat. Hiermee kunnen eventuele lekken, waar cybercriminelen dankbaar gebruik van maken, gedicht worden. 
 • Verander regelmatig uw wachtwoorden; bedenk sterke wachtwoorden en bescherm deze goed! U wilt natuurlijk niet dat criminelen met uw creditcard gaan winkelen.

Meer informatie
• Op de website www.waarschuwingsdienst.nl staat meer achtergrondinformatie.
• Achtergrondinformatie en tips over veilig bankieren: www.veiligbankieren.nl.
• Op onze vier voorlichtingsbijeenkomsten veiligheid kunnen bankmedewerkers u alles vertellen over veilig bankieren. U bent van harte welkom! 


15 maart 2016


KBO vergroot brandveiligheid senioren

De KBO is in beeld rond brandveiligheid! Directeur Manon Vanderkaa nam deel aan een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over brandveiligheid van seniorenwoningen. RTV Utrecht besteedde uitgebreid aandacht aan dit onderwerp en interviewde zowel Manon Vanderkaa als veiligheidsvoorlichter Frans Brinkman.

Ouderen wonen steeds vaker langer zelfstandig thuis. De minister van Veiligheid & Justitie meent dat ouderen in eerste instantie zelf verantwoordelijk zijn voor een (brand-)veilige thuissituatie. De KBO vindt ook dat ouderen en hun naasten moeten proberen hun huis zo goed mogelijk te beveiligen. Maar de KBO pleit er óók voor dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt.
De kans dat ouderen overlijden bij brand is drie maal groter dan bij mensen onder de 65 jaar.

Manon Vanderkaa: “De overheid kan de brandveiligheidseisen voor seniorenwoningen aanscherpen. Hanteer dezelfde eisen als voor ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Denk aan verplichte brandwerende materialen en aan sprinklerinstallaties.” Daarnaast wil de KBO strenge eisen voor rookmelders en het gebruik stimuleren van koppelbare rookmelders. “Met deze extra maatregelen heeft een minder mobiele oudere net zo veel kans om te ontsnappen aan een brand als een vitaal en jonger persoon.”

Veiligheidsvoorlichter Frans Brinkman was in beeld bij RTV Utrecht bij het afleggen van een huisbezoek rond veiligheid. Hij vertelt dat hij tijdens dit soort huisbezoeken nog te veel woningen treft waar bewoners de veiligheidsvoorschriften (nog) niet naleven. Er is dus nog een hoop werk te verzetten! Zowel door de overheid als door onze KBO-veiligheidsvoorlichters én door ouderen zelf.

Klik hier voor de ‘position paper’ van de KBO over brandveiligheid
Klik hier voor een fragment uit de uitzending van RTV Utrecht over brandveiligheid


1 maart 2016


Veiligheid: de kracht van de herhaling

Ondanks dat woningovervallen al jaren dalen, zijn ouderen relatief vaker slachtoffer. Maar liefst 28% van het aantal overvallen personen betreft ouderen. Niet voor niets blijft de KBO voorlichtingsbijeenkomsten over veiligheid aanbieden. Als je weet welke maatregelen je kunt nemen en ermee blijft oefenen, zul je minder snel slachtoffer worden.

Veiligheidsvoorlichter Frans Brinkman verwoordt het kort en krachtig via Twitter: “Voorlichting blijft nodig én herhaling, herhaling. Criminelen zullen nooit stoppen.”

Dat klopt helemaal, en daarom gaan wij ook door met onze activiteiten op het gebied van veiligheid voor ouderen. Maar liefst 39 KBO-veiligheidsvoorlichters staan klaar om senioren voor te lichten over veiligheidsmaatregelen. Desgewenst komen zij ook bij mensen thuis voor advies op maat.

Doel is om in 2016 minstens 60 voorlichtingsbijeenkomsten te organiseren en daarmee de veiligheid van ouderen te vergroten. Daarvoor zijn wij natuurlijk afhankelijk van de inzet van afdelingen, provincies en leden. De voorlichting is niet alleen voor KBO-leden, maar bedoeld voor álle senioren van een gemeente.

Interesse in een voorlichtingsbijeenkomst? Stuurt u dan een e-mail naar uniekbo@uniekbo.nl of bel naar 073 – 612 3475.

Lees hier tips om inbraak én de babbeltruc te voorkomen.


16 februari 2016


Contactloos betalen: veilig of niet?


De KBO vraagt banken en winkeliers om maatregelen die senioren beter beschermen tegen het plunderen van de bankrekening. Aanleiding is het bericht van de Consumentenbond dat ‘contactloos zakkenrollen’ tot duizenden euro’s mogelijk is. Ook kunnen ouderen zelf veel doen om veilig te pinnen.

Contactloos zakkenrollen, wat is dat? Dat is stelen met een draagbaar pinapparaatje, door ongemerkt iemands pinpas af te lezen. Zonder pincode kan maximaal 50 euro worden gestolen.
Maar als de crimineel ook de pincode kent, kunnen grotere bedragen worden verduisterd.

De KBO vraagt banken en winkeliers om het pinnen veiliger te maken. Vooral het beschermen van de pincode is niet altijd gemakkelijk. In rijen bij de kassa’s kunnen criminelen meekijken bij het invoeren van de pincode. Winkeliers kunnen andere klanten vragen om afstand te bewaren. Banken kunnen ook speciale hoesjes leveren om passen te beschermen tegen contactloos zakkenrollen.

Tips voor veilig pinnen
- Bewaar uw bankpas zorgvuldig.
- Bewaar de pas in een hoesje of portemonnee waarin metaal is verwerkt.
- Of bewaar de pas met meerdere passen, zoals de OV-chipkaart.
- Pin ‘piano spelend’. Gebruik meerdere vingers om de code in te toetsen.
- Dek met de andere hand de toetsen af.
- Verlaag de daglimiet voor pinbetalingen. Dit kunt u doen via internetbankieren.
- Controleer regelmatig uw bankoverzichten.
- En natuurlijk: wees alert, altijd en overal!

Bent u slachtoffer geworden van ongewenste betalingen, meld het altijd bij de politie en uw bank.


26 januari 2016


EenVandaag en Unie KBO slaan alarm

Er zijn grote zorgen over het toenemend aantal thuiswonende senioren die overlijden na een brand, zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Afgelopen november kwamen er nog twee ouderen om bij branden in Hilversum. Er wordt rekening mee gehouden dat dit steeds vaker gebeurt. “Onacceptabel!”, zegt Unie KBO-directeur Manon Vanderkaa op tv.

EenVandaag berichtte over de grote terugloop in het aantal brandweervrijwilligers en de onvrede over bezuinigingen door de brandweerleiding. Burgers worden meer zelf verantwoordelijk voor brandveiligheid in huis. De nadruk komt vooral te liggen op zelfredzaamheid.

Manon Vanderkaa tegen EenVandaag: "Als we met elkaar willen zorgen dat ouderen langer thuis kunnen wonen, dan moeten we ook die veiligheid goed regelen. Ouderen voelen zich in de steek gelaten en worden ook bang. Ze vragen zich op allerlei terreinen af: ‘kan het nog wel?’”

Uit onderzoek van de Brandweer en de Brandwondenstichting blijkt dat in 2030 het aantal 65-plussers die zullen overlijden door brand met 62% toeneemt. "Het is volstrekt onacceptabel dat er rekening wordt gehouden met een toename van een aantal doden door brand. Dat kunnen we niet toestaan. Dus we verwachten echt van de minister dat hier maatregelen worden genomen", zegt Vanderkaa.

Naar aanleiding van de uitzending zijn er Kamervragen gesteld, is er een hoorzitting aangekondigd en een Kamerdebat aangevraagd.

• Op 19 januari zond EenVandaag het interview uit met Manon Vanderkaa. Kijk het hier terug.
Klik hier voor een langer nieuwsartikel over dit onderwerp.


Archief