DigiD

DigiD-voorlichters gezocht

Er zijn voorlichters opgeleid over het onderwerp digitale overheid en DigiD. Deze DigiD-voorlichters kunnen voorlichtingsbijeenkomsten geven over het gebruik van DigiD. 
 
De overheid verwijst burgers steeds vaker en nadrukkelijker naar haar digitale loketten. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van zorgtoeslag, doorgeven van een verhuizing of het aanvragen van een nieuw paspoort. Daarvoor dient de burger zich digitaal te legitimeren door middel van DigiD. Onder het motto “Digitaal waar het kan, persoonlijk waar het moet”, doet de overheid een groot beroep op de digitale zelfredzaamheid van de burger.

Voorlichting voor DigiD-voorlichters
Vooral veel ouderen ervaren een drempel in het gebruik van de digitale overheidsdiensten. Daarom hebben KBO, SeniorWeb en Digisterker de handen ineen geslagen om in 2015 voorlichters DigiD op te leiden. Deze voorlichters zijn beschikbaar om in afdelingen voorlichtingsbijeenkomsten te verzorgen. Zij beschikken over een powerpointpresentatie waarin wordt uitgelegd op welke manier de overheid de communicatie met burgers wil digitaliseren. Wat zijn de kansen? En wat zijn de risico’s? Ook hebben zij een uitgebreide (digitale) handleiding over het aanmaken en gebruiken van DigiD.

Wilt u een voorlichtingsbijeenkomst organiseren voor uw leden, vraag dan naar een naam en contactgegevens van een voorlichter in uw omgeving via uw provinciale bond. Ook kunt u bellen met de servicetelefoon van de Unie KBO op nummer 0900-8212183 (op werkdagen van 9.30 - 12.30 uur, € 0,10 per minuut).
 
U dient zelf afspraken te maken over de te vergoeden kosten aan de voorlichter (reiskosten en eventuele printkosten van de handleiding).
 
Indien er onverhoopt geen KBO-voorlichter voorhanden is, kunt u via Seniorweb (030-2769965) vragen naar een voorlichter van deze organisatie.