Verhalen van ouderenadviseurs

Ouderenadviseurs: verhalen uit de praktijk

De ouderenadviseur is een getrainde vrijwilliger die bij ouderen aan huis komt om te adviseren en te helpen met tal van zaken, zoals administratie, hulp met de digitale wereld, het bieden van een luisterend oor of andere prangende zaken. Hoe gaat dat precies in zijn werk? In drie delen beschrijven we een aantal praktijkvoorbeelden.


 

Deel 1: Meer geld en meer zorg dankzij de adviseur

Eén van onze ruim 500 ouderenadviseurs heeft voor een lieve mevrouw na veel bellen en praten met succes de geschrapte zorguren teruggehaald. Ook regelde de adviseur vrijwillige hulp aan huis. Mevrouw woont hierdoor nog heerlijk thuis en heeft weer de regie terug over haar zorg. Een perfect voorbeeld van een adviseur om apetrots op te zijn.

Een 83-jarig KBO-lid brak haar heup na een val in de badkamer. Ze was alleen thuis en riep om hulp. De buren belden de politie en die trapten de voordeur in om binnen te komen. De mevrouw kreeg goede medische hulp, maar bleef wel zitten met haar kapotte voordeur. De woningbouwvereniging stuurde een rekening van 1300 euro.

De KBO-ouderenadviseur werd daarop ingeschakeld. Deze ging na wat er juridisch mogelijk en noodzakelijk is om de schade vergoed te krijgen. Daartoe stuurde de ouderenadviseur de nodige brieven en mails. Na veel vijven en zessen is de schade inmiddels volledig vergoed. Mevrouw is intussen goed gerevalideerd. Ze woont weer thuis en kan haar 1300 euro ergens anders aan besteden.


 

Deel 2: 'Zo fijn om te kunnen helpen'

Een 90-plus echtpaar kon de rekeningen voor huur en energie niet meer betalen. Het maatschappelijk werk schakelde een ouderenadviseur van de KBO in.

Die ging aan de slag en vroeg allereerst voor vijf jaar belastingteruggave aan. Daarna trof hij een succesvolle afbetalingsregeling met de verhuurder en het energiebedrijf. De ouderenadviseur heeft vervolgens uitgezocht op welke wijze de afgelopen drie jaar € 16.000 van het vermogen is kunnen verdwijnen. De oorzaak lag gelegen in familieproblemen. De ouderadviseur werkt momenteel samen met het echtpaar aan het voorkomen van verdere schade en een blijvende oplossing.
Een ander praktijkvoorbeeld laat zien hoe de ouderenadviseur bij een 83 jarige alleenstaande man de administratie op orde brengt, een regiovervoerspas aanvraagt en via de gemeente 3 uur huishoudelijke hulp per week regelt. Citaat van de desbetreffende adviseur: “het contact met ouderen geeft mij een goed gevoel en veel voldoening, want het is fijn om mensen te kunnen helpen.”


 

Deel 3: foute beslissingen terugdraaien


Soms lijkt het erop dat bij ouderen wordt geprobeerd geld afhandig te maken “omdat ouderen de prijzen niet meer goed kennen en wellicht niet meer zo goed letten op wat er op de rekening staat”. Een ouderenadviseur uit Haarlem stak hier een stokje voor.

Eerst maakte zij zich hard voor een mevrouw die lange tijd voor diverse wasfaciliteiten betaalde, zonder er gebruik van te maken. Het ging om 50 euro per maand en dat bijna een jaar lang. Een ander voorbeeld was een hoogbejaarde vrouw die maar liefst 100 euro had betaald voor het vervangen van de huissleutel. De verkeerde meldcode was gebruikt voor de sleutel, waardoor mevrouw een veel te hoge rekening kreeg. “Ik heb zowel met de sleutelmaker als met de wasserette contact opgenomen. Onze KBO-leden kregen gelukkig hun geld terug”.

Ouderenadviseur Eduard is bevreesd dat veel meer ouderen door zorgaanbieders worden gepakt door simpelweg en zonder gedegen gesprek het aantal uren voor huishoudelijk hulp terug te schroeven met 33% of meer. “Een hoogbejaarde vrouw ging zonder pardon van 3 naar 2 uur per week. Omdat ze boven de 85 jaar is, mag dat niet zo maar. Toch proberen die zorgaanbieders het in de hoop er niets meer van te horen”, aldus de ouderenadviseur, die vervolgens ging bellen. “Het werd vrijwel direct gecorrigeerd, maar ik ben bang dat dat veel vaker gebeurd op deze manier en dergelijke zorgaanbieders verdienen een boete voor zo’n werkwijze. Het is een schande.”

  • Mocht u in contact willen komen met een ouderenadviseur of zelf vrijwilliger willen worden, klik dan hier voor meer informatie.